Η εκπομπή μας “πολιτισμός και δημιουργία” πραγματοποίησε την πρώτη της συνέντευξη για το έτος 2018, με την αγιογράφο Φαίη Κελαϊδίτη.  Η Φαίη Κελαϊδίτη μάς υποδέχτηκε στο σπίτι της και μάς μίλησε για την κυρίως ασχολία της με την αγιογραφία και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Ασχολείται 20 χρόνια με την αγιογραφία και έχει ιδιαίτερη εξέλιξη. 

Μάς μίλησε για τις τεχνοτροπίες και τις σχολές της αγιογραφίας και θεωρεί ότι πρέπει να ενταχθεί ως μάθημα “η αγιογραφία” στην Α/θμια Εκπαίδευση και στη Β/θμια Εκπαίδευση, στο μάθημα των εικαστικών. 

Με αφορμή την ερώτησή μου για την ένταξη ως μάθημα “η αγιογραφία” στην Α/θμια  και Β/θμια Εκπαίδευση, η Φαίη Κελαϊδίτη μάς ενημέρωσε ότι μετά από πρόταση του Συλλόγου Γονέων κηδεμόνων διδάσκει 2 φορές το μήνα,  “αγιογραφία” και ευχαριστεί μέσα από αυτή τη συνέντευξη, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, διότι έδωσαν μια ευχάριστη εμπειρία να μάθουν τα παιδιά αγιογραφία. Και της δίνει κίνητρο να τους μάθει περισσότερα πράγματα σχετικά με την αγιογραφία.  Μάς μίλησε για τους πρώτους της καθηγητές στην αγιογραφία και την τωρινή της εξέλιξη. 

Επί πλέον, αναφέρθηκε σ’ ένα ευαίσθητο και ενδιαφέρον ζήτημα “τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και η φροντίδα τους” , διότι ασχολείται ενεργά με την φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη υποδομών από πλευράς αρμόδιων φορέων σχετικά με την περισυλλογή και την φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. 

Μέσα από αυτή την εκ βαθέων συζήτηση γνωρίσαμε κι άλλες πτυχές του χαρακτήρα της Φαίης. 

Δεν λησμόνησε να αναφερθεί με αγάπη και ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση των δικών της ανθρώπων στη διαδρομή της.

M’ έκδηλη συγκίνηση αναφέρθηκε για τον ιδιαίτερο αυτόν άνθρωπο, τον Μακαριστό κυρό Χρυσόστομο και την αισθητή απουσία του τόσο στην οικογένειά της όσο και στον μανιάτικο λαό. 

Όταν κοιτάξεις μια εικόνα της Φαίης θεωρείς ότι εκφράζει τον χαρακτήρα της και γιαυτό οι εικόνες της μιλούν στην ψυχή…

Αυτή η εκ βαθέων συζήτηση έκλεισε με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τις καλλίφωνες παρουσίες, την μητέρα της Φαίης και την Φαίη. 

 

Η δημοσιογραφική ομάδα του “you know.gr” ευχαριστεί την Φαίη Κελαϊδιτη για τη ζεστή φιλοξενία της και εύχεται να συνεχίσει τις “θεάρεστες” δημιουργίες της.