Μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα και με απόλυτη εκκλησιαστική λαμπρότητα και ευλάβεια, τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2017, στο Γύθειο προς τιμήν του Αγίου Νικολάου ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος στον πανηγύριζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Νικολάου.

Την Ιερά Ακολουθία τέλεσε ο  εφημέριος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Κουβαράκης και συλλειτούργησαν και οι ιερείς της περιοχής  π. Ανδρέας Μπολοβίνος(Αρχιμανδρίτης),  π. Σταύρος Βλαστέλλης, π. Μιχάλης Μπούρτζινος, π. Ιωβ Κουμουτσης(Αρχιμανδρίτης), π. Γεώργιος Λεβαντής(Αρχιμανδρίτης) και π. Ηλίας Μανιατάκος.

Εν συνεχεία ακολούθησε η καθιερωμένη  λιτάνευση της  Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου στην κεντρική παραλιακή οδό της πόλης. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λιμενικού Σώματος παιάνιζε καθόλη τη διάρκεια της περιφοράς της εικόνας, ενώ όλοι οι πιστοί έψελναν τους καθιερωμένους ύμνους προς τον Άγιο.

Το “παρών” έδωσαν ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Τζανετέα, ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας, ταξίαρχος κ. Χατζηνικολάου, ο Λιμενάρχης Γυθείου, πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Γιαννουράκος, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου, αστυνόμος Β’ κ. Κρητικός, ο αναπληρωτής Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου επιπυραγός κ. Γραφάκος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών.

Τέλος, τιμές απέδωσαν αγήματα του 3ου τάγματος ΚΕΕΜ Γυθείου και του Λιμενικού Σώματος.