Σε κλίμα συγκίνησης, συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στη Στέλλα – Σοφία Ζυγούρη, τη Δευτέρα το μεσημέρι στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Γυθείου. 

  • Λόγο από καρδιάς εκφώνησε ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Μάνης και πνευματικός της πατέρας, Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος.
  • Ακολούθως, εκ μέρους των Κυριών του Κύκλου της Αγίας Γραφής, ανάγνωσε λόγο η κ. Λίτσα Αγγάνη και απήγγειλε το ποίημα της Στέλλας – Σοφίας “Που είναι ο Θεός;”. Επιπλέον απηύθυνε λόγο ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Γυθείου.
  • Στη συνέχεια ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας κ. Βασίλης Βλαχάκος απήγγειλε ποίημα που είχε γράψει για να αποχαιρετήσει την Στέλλα – Σοφία:

 ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ

Στέλλα, μη φεύγεις, στάσου μια στιγμή
έχω να σου ειπώ από καρδιάς δυο λόγια
τώρα που της ψυχής σου οι σφυγμοί
θέλουν ποιήματα και όχι μοιρολόγια..

Οι δρόμοι που περπάτησες πνευματικοί
τα βήματά σου ελεύθερα σε στίχους
η πένα σου ποιητική, ποιοτική
με των ιδανικών και ιδεών τους ήχους.

Ψες βράδυ πανσέληνος στον ουρανό
σαν έμαθε το φεγγάρι το χαμπέρι
βγήκε να σου φωτίσει το ταξίδι το στερνό
βγάζοντας της νύχτας το πένθιμο τσεμπέρι.

Σαν αγγελούδι και εσύ τα «Ωσαννά»
θα ψάλλεις προτού να σαραντίσεις
και το θεό-πατέρα σου, που ’λεγες, ξανά
σε μια επουράνια ζωή θα συναντήσεις

και αιώνια το όνομά σου στη ζωή
στην ποίηση θα μείνει με τη μνήμη
και της μητέρας σου ανάσα και πνοή
θα είσαι στου πένθους της τη ρύμη.

Καλό σου ταξίδι..

  • Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (ΕΠΟΚ) εκπροσωπήθηκε από την Αντιπρόεδρο κ. Τζούλια Πουλημενάκου, η οποία αποχαιρέτησε τη Στέλλα Σοφία Ζυγούρη στο τελευταίο της ταξίδι λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Αγαπημένη μου Στέλλα, αγαπούσες τη ζωή, ήθελες να ζήσεις… και όταν ανακάλυψες ότι η ποίηση σού προσθέτει ζωή, ότι η ποίηση είναι το οξυγόνο σου για να ζήσεις, δεν την άφησες ποτέ.. και έγραφες… έγραφες συνέχεια, και η ζωή με τη σειρά της σου ανταπόδιδε ποίηση… Δεν ήσουν μόνο μια ρομαντική ποιήτρια, ήσουν αγωνίστρια ζωής… Ας είναι απαλό το χώμα που θα σε αγκαλιάσει σε λίγο και θέλω να εκφράσω τη λύπη μου πρωτίστως στην αγαπημένη σου μητέρα, που στάθηκε δίπλα σου ο προστάτης άγγελός σου  μέχρι το τέλος και σε όλους όσοι σε αγαπήσαμε και θα σε αγαπάμε πάντα».
  • Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου) και μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, αποχαιρέτησε την Στέλλα – Σοφία η κ. Ουρανία Μπούρτζινου, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη όλων των μελών.

 

Κατατέθησαν στεφάνια από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων, από το Σύλλογο Μεσογειακής Αναιμίας Λακωνίας και από το “στέκι” της ποιήτριας ΜΙΚΡΟ ΚΑΦΕ.

Η ταφή έγινε στο Κοιμητήριο “Ανάληψη του Κυρίου” στο Γύθειο.

Εμείς την αποχαιρετούμε με λίγους στίχους από την αγαπημένη της συλλογή “Στους Δρόμους που περπάτησα”

Πορεία..
Στους δρόμους που περπάτησα
στο διάβα έσπειρα λέξεις..
κει όπου αγάπησα πολύ,
να ξέρω να γυρίσω..
Μα .. ότι αγαπάς είναι δρόμος σου,
όπου σκιρτάς είναι σπίτι..
Και ότι με δάκρυ πότισες
εκεί ειν’ η ψυχή σου..! !(Στέλλα Σοφία Νικ. Ζυγούρη 2012)

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΕΛΛΑ!!!!