ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ «Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού» στις «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ» στον Καθηγητή Πειραματικής Φυσιολογίας κ. Μιχάλη Κουτσιλιέρη, Ιατρική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την απονομή του βραβείου θα κάνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 07 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στην Παλαιά Βουλή.

(Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Δήμου Ανατολικής Μάνης

επί Δημαρχείας κ. Πέτρου Ανδρεάκου στις 06/10/2013)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Michael_Koutsilieris_gr

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) έχει θεσμοθετήσει από το 1991 το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού. Το βραβείο είναι ετήσιο και τιμά τη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου και του Στέφανου Πνευματικού, καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μελών του ΙΤΕ, που δολοφονήθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990 στο Ηράκλειο, τη στιγμή που επιτελούσαν από κοινού το διδακτικό λειτούργημα.

Η έννοια της Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας: Η έννοια αυτή δεν εξαντλείται στην ικανότητα σαφούς, κατανοητής και ενδιαφέρουσας διδασκαλίας από την έδρα. Περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που ανοίγουν επιστημονικούς δρόμους στον φοιτητή, τον εμπνέουν και τον καθοδηγούν στην έρευνα, τον καθιστούν δε κοινωνό του επιστημονικού ήθους και της ανιδιοτελούς αναζήτησης της αλήθειας.

Eπιλογής και απονομής του Βραβείου:

1. Επιλόγιμοι για το βραβείο μπορούν να είναι μέλη ΔEΠ των ελληνικών AEI, ειδικοί επιστήμονες και άλλο διδακτικό προσωπικό, μέλη ερευνητικών κέντρων με πανεπιστημιακό διδακτικό έργο, καθώς και όσοι είχαν στο παρελθόν κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες (π.χ., ομότιμοι καθηγητές). Tο βραβείο, ωστόσο, απονέμεται μόνο σε ζώντες.

2. Oι υποψήφιοι προτείνονται από πρόσωπο ή πρόσωπα (π.χ., διδάσκοντες ή διδασκομένους) που έχουν γνώση του διδακτικού έργου των προτεινομένων. Oι προτάσεις πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και ενυπόγραφες, θεωρούνται εμπιστευτικές και μπορούν να επανεξετάζονται, μαζί με νεότερες, σε επόμενα έτη. Επικοινωνία των προτεινομένων με τη Γραμματεία ή με τα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου δεν ενθαρρύνεται.

3. Tο βραβείο έχει, κατ’ αρχήν, τριετή θεματικό κύκλο, Θετικές Επιστήμες, Eπιστήμες του Aνθρώπου και Tέχνες και Bιοϊατρικές Επιστήμες. Για το 2017, γίνονται αποδεκτές προτάσεις που εμπίπτουν στον θεματικό κύκλο των Βιοϊατρικών Επιστημών.

4. Tο βραβείο απονέμεται από Eπιτροπή Aκαδημαϊκών Δασκάλων, που καλύπτουν ευρύ φάσμα επιστημών.

5. H Eπιτροπή, συλλέγοντας ενδεχομένως και πρόσθετα στοιχεία, αξιολογεί τις προτάσεις.

6. H απονομή του βραβείου θα γίνει την 7η Δεκεμβρίου.