ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ιδρύθηκε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία για την Φυσικοθεραπεία (WCPT) το 1951. Είναι η ημέρα που μπορούν οι Φυσικοθεραπευτές να προβάλουν το επάγγελμα και την δουλεία τους.

  • Να προβάλουν το προφίλ του επαγγέλματος

  • Να διεκδικήσουν για τους ίδιους και τους ασθενείς τους από την πολιτεία

  • Να αναδείξουν τον σπουδαίο ρόλο που παίζει το επάγγελμα στην υγεία και ευεξία του γενικού πληθυσμού.

Η ημέρα σηματοδοτεί την ενότητα και την αλληλεγγύη της φυσιοθεραπευτικής κοινότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια ευκαιρία να αναγνωριστεί το λειτούργημα των φυσικοθεραπευτών προς τους ασθενείς και την κοινωνία.

Ο Π.Σ.Φ. μαζί με την WCPT υποστηρίζουν τα μέλη τους στην όποια προσπάθεια και αν κάνουν για την προβολή του επαγγέλματος στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας.

Η WCPT πιστεύει ότι το σύνθημα Κίνηση για Υγεία (Movement for Health) είναι η σπονδυλική στήλη της δουλειάς του φυσικοθεραπευτή.

Το 2008 η WCPT καθιέρωσε το Movement for Health σαν κύριο σύνθημα για την παγκόσμια ημέρα Φυσικοθεραπείας. Από τότε μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως από τους συναδέλφους σε όλον τον κόσμο.

Κάθε χρόνο η WCPT εξειδικεύει το σλόγκαν της ημέρας πάντοτε όμως μέσα στο γενικότερο μοτίβο.

Οι φυσικοθεραπευτές ως ειδικοί της κίνησης και της άσκησης, έχoντας βαθιά γνώση των παραγόντων κινδύνου, της παθολογίας και των αποτελεσμάτων τους σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, είναι οι ιδανικοί επαγγελματίες υγείας για να προάγουν, οδηγήσουν, αξιολογήσουν και επιβλέψουν κινητικές δραστηριότητες και προγράμματα άσκησης. Η άσκηση προάγει την υγεία, την ευεξία και τη φυσική ικανότητα.

Το φετινό μήνυμα είναι ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ (Physical Activity for Life).

Το μήνυμα αυτό, εμπεριέχει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που έχουν οι φυσικοθεραπευτές, στο να βοηθούν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους:

  1. Υποστηρίζουν ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και φυσικούς περιορισμούς να συμμετάσχουν πλήρως στα κοινωνικά δρώμενα,

  2. Βοηθούν ανθρώπους να εκπληρώσουν τα θέλω τους, βελτιστοποιώντας την κινητική και φυσική τους ικανότητα,

  3. Παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης, έτσι ώστε οι ασθενείς να είναι όσο το δυνατόν ανεξάρτητοι.

Το Περιφερειακό Τμήμα Μεσσηνίας-Λακωνίας του Π.Σ.Φ., στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας, θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου της Διοικούσας Επιτροπής, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 14.00, στο φυσικοθεραπευτήριο της κ. Κέλλυς Βακκά, στην οδό Θεμιστοκλέους 48, στην Καλαμάτα.

Να σημειώσουμε ότι, στα πλαίσια της Ημέρας Μυοσκελετικής Υγείας, στις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε σε πρόσφατο σχέδιο Νόμου για την Π.Φ.Υ. και ψηφίστηκε από την Βουλή, ο Π.Σ.Φ. καλεί τα μέλη του να δέχονται ελεύθερα στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές ηλικιωμένους πολίτες προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές δοκιμασίες για την πρόληψη των πτώσεων, από 25 έως 29 Σεπτεμβρίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Ε. ΤΟΥ Π.Τ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΚΚΑ ΚΕΛΛΥ                ΠΕΦΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ