Η εκπομπή μας « Πολιτισμός και Δημιουργία» άνοιξε το νέο κύκλο των συνεντεύξεών της με τη συνέντευξη του συντοπίτη μας Λεωνίδα Μιχαλάκο.

Ο συντοπίτης μας Λεωνίδας Μιχαλάκος μας παραχώρησε μια εκ βαθέων συζήτηση στον πανέμορφο Κότρωνα, στον Μανιάτικο Πύργο του. Η μανιάτικη φιλοξενία του και ο «καθαρός» καλλιτεχνικός χαρακτήρας των έργων του ήταν από τα κύρια στοιχεία της εκ βαθέων αυτής συζήτησης.

Λίγα λόγια για τον γλύπτη Λεωνίδα Μιχαλάκο:

Ο Λεωνίδας Μιχαλάκος γεννήθηκε το 1959 στη Μάνη (Κότρωνας).

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου με δάσκαλο τον γλύπτη,  Γιάννη Μανιατάκο (1980-83),  ενώ παρακολούθησε  τα σεμινάρια Ελληνικής Παλαιογραφίας – ΜΙΕΤ – Παλαιογραφικό Αρχείο (2001-03) και  το  εργαστήριο Ψηφιδωτού – ΥΠΠΟ – Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών (2005-06).

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (από το 1996). Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει κάνει δύο ατομικές.

Έχει ασχοληθεί επισταμένα με την αποκατάσταση- συντήρηση μαρμάρινων γλυπτών και μνημείων: Αρσάκειο Μέγαρο – Ζωγραφική αποκατάσταση των αιθουσών του κεντρικού κτιρίου (1992), Μουσείο Μπενάκη – Συντήρηση, αποκατάσταση και επανέκθεση των μαρμάρινων γλυπτών της συλλογής του μουσείου (1996-2000).

Κοιμητήριο Αθηνών – Αποκατάσταση και συντήρηση μαρμάρινων υπαίθριων γλυπτών και μνημείων (1998).

Κτίριο  της Alpha Bank Ηρακλείου Κρήτης – Αισθητική αποκατάσταση των λίθινων γλυπτών στοιχείων του κτιρίου (2003).

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης-Μπενάκη – Αισθητική αποκατάσταση, συντήρηση και επαναλειτουργία του μαρμαροθετήματος στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου (2004).

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Μ. Τουρλιανής Μυκόνου – Αισθητική αποκατάσταση και συντήρηση των γλυπτών εκθεμάτων της συλλογής του μουσείου (2005-2010).

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου – Στήσιμο και παρουσίαση 15 μαρμάρινων γλυπτών (2009).

Από το 1987 έως  και το 1989 εργαζόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου. Από το 1990 έως και  σήμερα εργάζεται στο Εργαστήριο Επιφανειακής Συντήρησης του αρχαίου μαρμάρου των Μνημείων Ακροπόλεως.

      Ο Λεωνίδας Μχαλάκος μας μίλησε για τα πρώτα του βήματα στο «Σχολείο» Καλών Τεχνών της Τήνου, τον μεγάλο δάσκαλο της Σχολής αυτής, τον συντοπίτη μας Ιωάννη Μανιατάκο, τις σπουδές του στην Ελληνική Παλαιογραφία-μελέτη βυζαντινών κειμένων (εκκλησιαστικών, νομικών κειμένων κ.α.), την απόδοση της Παλαιογραφίας σε δικά του έργα –μανιάτικα μοιρολόγια, ποιήματα γνωστών ποιητών (Νικηφόρου Βρεττάκου, Νίκου Γκάτσου, Διονύσιου Σολομού), την επιτυχημένη έκθεση των 36  έργων (μανιάτικα μοιρολόγια), με τίτλο: «Η Εμή Μάνη» -Κύκλος Α΄- Αρεόπολη 2011, την παρουσίαση του Β’ Κύκλου –  «Η Εμή Μάνη» -Αθήνα 2013, υπό του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, αποτελούμενη από 40 έργα, την παρουσίαση του Γ’ Κύκλου – «Η Εμή Μάνη» στο Παρίσι –Δεκέμβριος 2015, υπο του Εκδοτικού Οίκου «ΔΕΣΜΟΣ»-ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΥΡΟΔΑΚΟΥ, την γνωριμία του με τον συντοπίτη μας Ιωάννη Μαυροδάκο, τις εντυπώσεις του από το ταξίδι στο Παρίσι, τη σειρά «μικρών έργων –τοπίων» -μια σειρά μελάνια(ακουαρέλα με μελάνια) κ.α.

Εν κατακλείδι, ο συντοπίτης μας Λεωνίδας Μιχαλάκος έκλεισε αυτή την εκ βαθέων συζήτηση αναφέροντας τα εξής: «ο Πολιτισμός είναι αυτός που μπορεί να βάλει φως ποικιλοτρόπως στον άνθρωπο, στη ζωή, στην Πολιτεία…»

   Η δημοσιογραφική ομάδα του «you know.gr» τον ευχαριστεί για αυτή την εκ βαθέων συζήτηση, τον συγχαίρει για την επιτυχημένη πορεία του, και του εύχεται ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο ΕΡΓΟ του! 

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ:  

      1. Από την Έκθεση με τίτλο: ” Η Εμή Μάνη” – Α΄ΚΥΚΛΟΣ (Αρεόπολη- 2011) 

     2.  Από την Έκθεση με τίτλο:” Η Εμή Μάνη” – Β΄ ΚΥΚΛΟΣ (Αθήνα -2013)

     3.  Από την Έκθεση με τίτλο:”Η Εμή Μάνη” -Γ’ ΚΥΚΛΟΣ(Παρίσι-Δεκέμβριος 2016)