Μετά από πρόταση του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Μάνης αποφάσισε την Ανακήρυξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου ως Επίτιμου Δημότη Ανατολικής Μάνης.

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα έγινε η Ανακήρυξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου σε Επίτιμο Δημότη Ανατολικής Μάνης και του απενεμήθη η ύψιστη τιμή, το Χρυσό Κλειδί της πόλης, από τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο.

Την Κυριακή 30 Απριλίου στις 12.00 το μεσημέρι στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κέντρου Πολιτισμού Αν. Μάνης πραγματοποιήθηκε η τελετή Ανακήρυξής του.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης και μεγαλειώδη πομπή, μετέβη πεζή στο Κέντρο Πολιτισμού για την τελετή Ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη Ανατολικής Μάνης.

Στην ειδική αυτή τελετή, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος κατά την ομιλία του προς τον Σεβασμιότατο, σημείωσε μεταξύ άλλων: …«Σεβασμιότατε, η Μάνη σας ασπάστηκε σας αγκάλιασε και Εσείς την κάνατε πατρίδα σας η προσφορά σας και το έργο σας στον τόπο μας είναι σπουδαίο και ανεκτίμητο…ο Σεβάσμιος Ποιμένας μας επιδεικνύει ένα σπουδαίο έργο δίπλα στους πιστούς της περιοχής… ύστερα από πρόταση του επανήλθε ο τίτλος Ιεράς Μητρόπολης μας σε Μητρόπολη Μάνης…όλοι οι Μανιάτες νιώθουμε υπερήφανοι για τον πνευματικό μας ηγέτη που αποτελεί πρότυπο…τιμή και ευλογία για το ποίμνιο του τόπου μας να βρίσκεται υπό τη σκέπη ενός άξιου και δραστήριου ποιμενάρχη… ο τίτλος του επίτιμου δημότη που αποδίδετε κατά τη σημερινή τελετή στον Σεβασμιότατο είναι η ελάχιστη αναγνώριση από πλευρά μας για την προσφορά του και τη σημαντικότητα του έργου του και όπως γνωρίζετε όλοι οι βραβεύσεις απονέμονται στους αρίστους σε αυτούς που ξεχωρίζουν…βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα εδώ για να συμμετέχουμε σε μια τελετή όχι σε μια ακόμη εκδήλωση αντιθέτως σε μια τελετή απόδοσης τιμών, Σεβαστέ Πατέρα Σας ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να Σας δίνει Δύναμη και Υγεία, Δύναμη και Υγεία για να παραμείνετε ο Φύλακας Άγγελος μας…»

Μετά την ομιλία του Δημάρχου κ. Πέτρου Ανδρεάκου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Μητσάκος ανέφερε την απόφαση Ανακήρυξης.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος επέδωσε την Τιμητική Διάκριση στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο και του προσέφερε ‘Τιμής Ένεκεν και Αγάπης και Σεβασμού Μεγίστου’ το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος κατά την ομιλία του εξέφρασε τη χαρά και τη βαθύτατη  συγκίνησή του για τη τιμή αυτή, αναφέροντας:: …« γιαυτό λοιπόν θα το εμπιστευτώ αυτό το οποίο μου απένειμε σήμερον ο κ. Δήμαρχος εις την Βασιλομήτορα την Κυρία Θεοτόκο η οποία φρουρεί και την Μάνη μας ολόκληρη την Λακωνία και πάλι Θερμώς Σας ευχαριστώ…»

Η τελετή αναγόρευσης πλαισιώθηκε με χαιρετισμούς τόσο από τον Βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. κ. Αθανάσιο Δαβάκη όσο και από την Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, τον Αν. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτο Φιλιππάκο και τον πρώην Βουλευτή Λακωνίας κ. Γρηγόριο Αποστολάκο.

 

Δεν έλειψαν σ’ αυτή την τελετή να στείλει με το δικό του τρόπο ο μπάρμπα Γιάννης Φατσέας τα παρακάτω λόγια αγάπης: « για τη τιμή που κάνατε εις τον Μητροπολίτη ο μπάρμπα Γιάννης σας τιμά και ολόκληρη η Κρήτη τιμάτε και σεβόσαστε τον άξιο Ιεράρχη στο πρόσωπό του σεβασμό πάντοτε θα υπάρχει θερμά συγχαρητήρια στον Δήμαρχο της Μάνης σ΄ όλους τους συνεργάτες του στέλνει ο μπάρμπα Γιάννης…»

Παρόντες ήταν, ο Βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ. κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Νικολόπουλος(Πρόεδρος Χριστιανικής Δημοκρατίας), η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο Εισαγγελέας κ. Αδάμης Παρασκευάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, ταξίαρχος κ. Μαρουδάς, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου «ΠΥΡΑΡΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣΤΡΗΣ» Αντιπύραρχος κ. Χριστόδουλος Παπαμιχαήλ και ο Υποδιοικητής Πυραγός Κωνσταντίνος Γραφάκος, ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο πρώην Βουλευτής Λακωνίας κ. Γρηγόριος Αποστολάκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αν. Μάνης: Νικόλαος Λεβεντζώνης, Νικόλαος Λυγνός, Παναγιώτης Τσιριγώτης(αντιδήμαρχος), Αντώνης Κουμεντάκος(Πρόεδρος ΔΕΥΑΑΜ), Ελένη Δρακουλάκου, Γιωργία Λυροφώνη (αντιδήμαρχος), Δημήτρης Ριφουνάς, Ελένη Τζανετάκου και Απόστολος Χριστοδουλάκος, εκπρόσωποι των Αστυνομικών Αρχών, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος Ιερέων και κόσμου που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών ακολούθησε ένα μουσικό ταξίδι από την παιδική χορωδία των Δημοτικών Σχολείων Γυθείου υπό την επιμέλεια της Εκπαιδευτικού – Μουσικού κας Ειρήνης Δαρνή, που πλημμύρισε με χαρά τον κόσμο. Το μουσικό αυτό ταξίδι έκλεισε με το Μανιάτικο μας Τραγούδι: « Η Πατρίς μου είναι η Μάνη» το οποίο τραγούδησαν όλοι μαζί…

Τέλος, έψαλλαν τη φήμη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου και αναφώνησαν όλοι μαζί ΑΞΙΟΣ!

Η δημοσιογραφική ομάδα του MANINEWS και YOU KNOW.GR

εύχεται στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ!

Ρεπορτάζ: Ελένη Τζανετάκου