Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τον 2ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟ ΔΡΟΜΟ ΑΘΗΝΑ – ΣΠΑΡΤΗ – ΑΘΗΝΑ ο οποίος θα πάρει εκκίνηση την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 17:00, στον πεζόδρομο στην περιοχή του Μουσείου Κεραμεικού.

Η ενημέρωση των αθλητών που θα λάβουν μέρος στον αγώνα, θα γίνει στην αίθουσα «Οδοιπορικό στη Παλιά Αθήνα» του πολιτιστικού κέντρου ΜΕΛΙΝΑ, που παραχώρησε ο Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 18/11/2016 στις 13:00-16:15.

Η Τελετή έναρξης θα ξεκινήσει στις 16:30 και η εκκίνηση θα δοθεί στις 17:00 της Παρασκευής 18/11/2016, στον πεζόδρομο στην περιοχή του Μουσείου Κεραμεικού.

Στον Αγώνα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι Υπεραθλητές με πολύ μεγάλη εμβέλεια, τόσο σε όσους ασχολούνται με τις υπεραποστάσεις, όσο και σ’ όλο το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η διαδρομή θα ακολουθήσει την αρχαία διαδρομή από Αθήνα – Ελευσίνα – Αρχαία Κόρινθο και εκεί θα ακολουθήσει τον δρόμο προς Αγ. Βασίλειο, Αρχ. Κλεωνές, για να φτάσει στην Αρχαία Νεμέα.

Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει τη διαδρομή προς Μαλανδρένι, Λύρκεια, Καρυά, θα ανέβει το Αρτεμίσιο (το μοναδικό σημείο που θα παρεκκλίνει από το αρχαίο κατεστραμμένο πλέον- αδιάβατο μονοπάτι που οδηγούσε στο Παρθένιο-Τεγέα) και στη συνέχεια, δεξιά στον παράδρομο που οδηγεί προς Τρίπολη. Θα περάσει από Τεγέα, για να μπει πλέον στον δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης και να φτάσει στο άγαλμα του Λεωνίδα, στο Στάδιο της Σπάρτης. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η επιστροφή από την ίδια ακριβώς διαδρομή.

Η Συνολική διαδρομή του Φειδιππίδειου Δρόμου είναι 490 χλμ. Η τελετή λήξης και βραβεύσεων των αθλητών θα γίνει 23/11/2016 16:30 στην ίδια αίθουσα «Οδοιπορικό στη Παλιά Αθήνα» του Πολιτιστικού Κέντρου ΜΕΛΙΝΑ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Με τον εν λόγω Αγώνα αναβιώνει η διαδρομή που διήνυσε ο αρχαίος ημεροδρόμος Φειδιππίδης. Ήταν το 490 π.χ. όταν οι Αθηναίοι έστειλαν τον ημεροδρόμο Φειδιππίδη στη Σπάρτη να τους ενημερώσει ότι ο περσικός στρατός πλησιάζει και κινδυνεύουν τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων. Πήγε να ζητήσει την υποστήριξη από τον στρατό των Σπαρτιατών.

Επέστρεψε απογοητευμένος αφού οι Σπαρτιάτες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν αμέσως και έπρεπε να περιμένουν να γεμίσει το φεγγάρι. Στο δρόμο είδε οπτασία (ή τον πήρε για λίγο ο ύπνος και ονειρεύτηκε) τον Θεό Πάνα, ο οποίος του είπε πως οι Αθηναίοι θα νικήσουν τους κατά πολύ υπεράριθμους και καλύτερα εξοπλισμένους Πέρσες.

Το όνειρό του βγήκε αληθινό!!!