Σε έναν κυριακάτικο πρωινό περίπατο στο Πάρκο Γουδέ, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε με τον Βαγγέλη Μπουντούνη και τη Μάρω Ραζή. Η χαρά μας ήταν μεγάλη όταν διαπιστώσαμε ότι εκτός από σημαντικοί καλλιτέχνες είναι και δύο εξαίρετοι χαρακτήρες.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΝΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΝΗΣ

ΟΕυάγγελος Μπουντούνης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε με υποτροφία στο Εθνικό Ωδείο και αποφοίτησε με «Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης» από την τάξητου Δημήτρη Φάμπα.

Δάσκαλοιτου υπήρξαν οι Jose Tomas στην Ισπανία, Alexander Lagoyaστον Καναδά και Alirio Diaz στην Ιταλία. Είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Andres Segovia και να μαθητεύσει κοντά του στη Γρανάδακαι τη Μαδρίτη. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Μάνο Χατζιδάκι, στοπρόσωπο του οποίου συνάντησε τον πιο σημαντικό μουσικό του δάσκαλο.

Τιμήθηκεμε πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας στην Ισπανία (Santiago de Compostella, διαγωνισμός Α. Segovia) και στην Ιταλία (Μιλάνο – Ακαδημία Vivaldi,Βερτσέλι – διαγωνισμός Viotti – βραβείοM.C.Tedesco).

Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Ουγγαρία,Γιουγκοσλαβία, Τσεχία, Τουρκία, Κύπρο), σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και στον Καναδά και τις Η.Π.Α.

Το1988 δημιούργησε με τη Μάρω Ραζή ντουέτο κιθάρας. Από τότε έχουν εμφανιστεί σε αρκετά Φεστιβάλ (Αθηνών, Πατρών, Κων/πολης κ.ά.), έχουν παίξει μεδιάφορες ορχήστρες (Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα Πατρώνκ.α.) και έχουν ηχογραφήσει οχτώ CD (Ρεσιτάλ για Δύο, LET IT BEatles, Ένα Τραγούδι για το Μάνο vol. 1-2, Β. Μπουντούνης 100 Κιθάρες –ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο ΗρώδουΑττικού, Libertango). Το 2008 κυκλοφόρησαν από την Legent το«Historia de un Amor» – Βαγγέλης Μπουντούνης 100 Κιθάρες Νο 2, και απότην ”Irida” το «Πες το με μια Κιθάρα Νο 2» με έργαδικά του.

Έχει εργασθεί πάνω στην τελειοποίηση της ποιότητας του ήχου της κιθάρας και στη βελτίωση της τεχνικής του οργάνου. Έχει γράψει και εκδόσει δέκα βιβλία («The Guitar Technique» 1 έως 10, εκδ. Παπαγρηγορίου-Νάκας) που αναφέρονται τόσο στα σημαντικά κεφάλαια της τεχνικής (Κλίμακες, Αρπίσματα,Λεγκάτα), όσο και στα πιο εξειδικευμένα (Κάθετες και Παράλληλες ασκήσεις, Stretching,Apoyando-Tirando κ.λ.π.)

Έχει μελετήσει και εργασθεί για τη βελτίωση της κίνησης του αριστερού βραχίονα πάνωστην ταστιέρα, αναθεωρώντας πολλά «ταμπού» που υπήρχαν στις μέχρι τότε δακτυλοθεσίες. Έχει διασκευάσει, δακτυλοθετήσει και επιμεληθεί ένα μεγάλο μέρος από το ρεπερτόριο της κιθάρας ξεκινώντας από τις πολύ μικρές και φθάνοντας στιςμεγάλες τάξεις (Recital 1 έως 10). Το 1999 κυκλοφόρησε τη Μέθοδο κιθάρας(Debuto), όπως επίσης και όλα τα έργα για λαούτο του J. S. Bachσε μεταγραφή για κιθάρα. Το 2007 κυκλοφόρησαν οι: Concert Studies 4βιβλία με τις σημαντικότερες σπουδές της κιθάρας, καθώς και το «Μικρό Recital»(για μία και δύο κιθάρες) για παιδιά της προσχολικής ηλικίας και του δημοτικού(εκδ. Παπαγρηγορίου-Νάκας). Εδώ και χρόνια ασχολείται με τη σύνθεση πλουτίζοντας το ρεπερτόριο του οργάνουμε έργα για μία και δύο κιθάρες, ενώ έχει συνθέσει και τρεις σουίτες με τημορφή κοντσέρτου για δύο κιθάρες και ορχήστρα (LET IT BEatles, On the Rocks,Ένα Τραγούδι για το Μάνο) που έχει ήδη παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής καιστο Λυκαβηττό με διάφορες ορχήστρες (Καμεράτα, Ορχ. Πατρών). Από το 1996 είναιμέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Από τη σχολή του έχουν αποφοιτήσει αρκετοί σημαντικοί κιθαριστές, μερικοί από τουςοποίους κάνουν διεθνή καριέρα. Από το 1997 είναι υπεύθυνος Κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο και στα Δημοτικά Ωδεία Πάτρας και Αργυρούπολης. Από το2009 συνεργάζεται με το Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες και ξένους μαέστρους και δημιουργούςόπως:Μάνος Χατζιδάκις, Ανδρέας Παρίδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Μίκης Θεοδωράκης,Αλέξανδρος Μυράτ, Μίλτος Λογιάδης, Hikmet Sismek, Θόδωρος Αντωνίου, ΓιώργοςΚουρουπός, Saulius Sondeckis, Τάσος Συμεωνίδης κ.λπ.

Έχει συνεργαστεί, επίσης, με Έλληνες και ξένους σολίστ και τραγουδιστές όπως: ΚικήΜορφωνιού, Άρης Γαρουφαλής, Τάτσης Αποστολίδης, Ives Stormes, Alirio Diaz,Gulden Turali, Χριστόδουλος Γεωργιάδης, Ναταλία Μιχαηλίδου, ΒαγγέληςΧριστόπουλος, Στέλλα Γαδέδη, Έλενα Παπανδρέου, Σπύρος Ράντος, ΜάριοςΦραγκούλης, Νένα Βενετσάνου, Σαββίνα Γιαννάτου κ.λπ.

Το1986 δημιούργησε και διευθύνει τους «Κιθαριστές» πρωτότυπη ορχήστρα μεκιθάρες αποτελούμενη από τελειόφοιτους μαθητές του και μια από τις πολύ λίγεςπου υπάρχουν στον Ευρωπαϊκό χώρο. Το 2004 η ορχήστρα αυτή συμπληρώθηκε με άλλους 120 κιθαριστές . Με αυτό το γιγαντιαίο σχήμα ο Ευάγγελος Μπουντούνηςέδωσε αρκετές συναυλίες στο πλαίσιο τουΦεστιβάλ Αθηνών (Ωδείο Ηρώδου Αττικού) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συνδυασμό των καλλιτεχνικών και διδακτικών του δραστηριοτήτων αποτελούν τα Φεστιβάλ Κιθάρας Ρεθύμνου (1985-1986), Ιωαννίνων (1988-1993) και Πατρών(1994- ), των οποίων υπήρξε εμπνευστής και δημιουργός, αλλά και ο βασικόςκαθηγητής στα σεμινάρια που λειτούργησαν στα πλαίσια τους.

 

ΜΑΡΩ ΡΑΖΗ

ΜΑΡΩ ΡΑΖΗ

Η Μάρω Ραζή γεννήθηκε στην Αθήνα.Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείομε καθηγητή τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο.Αποφοίτησε το 1979 με “Α’ Βραβείο“και “Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως“. Αμέσως μετά σπούδασε στην Ecole Normalede Musique de Paris μεκαθηγητή τον Alberto Ponce.

Έχει δώσει ρεσιτάλ στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τηνΚύπρο,όπως επίσης και στην Αθήνα και άλλες Ελληνικές πόλεις. Παράλληλα,πραγματοποίησε επανειλημμένες ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και εμφανίσεις στην τηλεόραση.

Η Μάρω Ραζή ξεκίνησε τη συνεργασία της με το Βαγγέλη Μπουντούνη το 1988 όταν δημιούργησαν το ντουέτο κιθάρας, που συνεχίζει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα μέχρι σήμερα. Εμφανίστηκαν μαζί σε αρκετά σημαντικά Ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ (Αθηνών,Μορέως, Ιωαννίνων, Πατρών, Ναυπάκτου, Ηρακλείου, Κωνσταντινούπολης, Βόννης, Λευκωσίας) και συνέπραξαν ως σολίστ με αρκετές ορχήστρες και σύνολα Μουσικής Δωματίου (Καμεράτα,Ορχήστρα τωνΦίλων της Μουσικής,Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Σολίστ της Πάτρας, Ελληνικό Κουαρτέτο Εγχόρδων,Συμφωνική Ορχήστρα της Κωνσταντινούπολης, Ορχήστρα των Χρωμάτων).

Η Μάρω Ραζή και ο Βαγγέλης Μπουντούνης ηχογράφησαν μαζί 7 δίσκους. Ο πρώτος που κυκλοφόρησε από την εταιρεία “Σείριος” με τίτλο “Ρεσιτάλ για Δύο” περιλαμβάνει έργατων Sor, Granados, Piazzolla και de Falla. O δεύτερος, που εξεδόθη από τη “LYRA” έχει τον τίτλο “LET IT Beatles” και περιλαμβάνει την ομώνυμη σουίτα που συνέθεσε ο Βαγγέλης Μπουντούνης, βασισμένη στα δημοφιλέστερα τραγούδια του αξέχαστου συγκροτήματος. Κυκλοφόρησαν επίσηςαπό τη “LYRA” τα σημαντικότερα τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο του Μάνου Χατζίδάκι με τίτλο “Ένα Τραγούδι για το Μάνο”σε διασκευή του Βαγγέλη Μπουντούνη (2CD). Από την EROS κυκλοφόρησαν επίσης: “100 Κιθάρες στο Ηρώδειο” και από την Legent Libertango και”Βαγγέλης Μπουντούνης – Μάρω Ραζή “100 Κιθάρες – Historia de un Amor”.

Έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους μαέστρους όπως: Saulius Sondeckis, Hikmet Sismek, Αλέξανδρος Μυράτ, Μίλτος Λογιάδης, Τάσος Συμεωνίδης κ.λπ.

Επίσης με σολίστ και τραγουδιστές όπως: Έλενα Παπανδρέου, Ελπινίκη Ζερβού, Σαββίνα Γιαννάτου, Νένα Βενετσιάνου, Μάριος Φραγκούλης κ.λπ.

Διδάσκει κιθάρα στο Ωδείο Ραζήκαι στο Εθνικό Ωδείο.